Czynniki środowiskowe (w tym dieta) w 75% odpowiedzialna jest za ryzyko wystąpienia chorób o podłożu autoimmunizacyjnym.
Do tego dochodzą uwarunkowania genetyczne i tzw. zespół nieszczelnego jelita, w którym dochodzi do przedostania do krwiobiegu substancji niepożądanych. Ich struktura na pewnych fragmentach bywa podobna do tkanek naszego ciała, jednak układ immunologiczny rozpoznaje je jako obce i przy okazji może zacząć atakować samego siebie. W tym przypadku ważna rola diety jest niezaprzeczalna, ponieważ po pierwsze należy poprawić florę bakteryjną jelita, a po drugie wykluczyć odpowiedzialne za wystąpienie choroby produkty spożywcze. Wszystko to wydaję się dla Ciebie zbyt skomplikowane? Nie szkodzi. Wyjaśnimy, czego należy unikać, a co jest niezbędne w leczeniu Twojej chorobie autoimmunologicznej.
Zaplanujemy dostosowany do Twoich potrzeb jadłospis, który wspomoże terapię.